Trysil Freestyle Martial Arts
Fra treningsleir i Flendalen i Trysil, 2002.
"Jack of All Trades, Master of None..."

Sign InView Entries
KAMPKUNSTENS HISTORIE

Opprinnelsen og historien til kampkunstene er et kontroversielt tema. Man kan se spor av kampkunster i både Egyptiske, Greske, Afrikanske, Japanske, Kinesiske, Indonesiske, Filippinske o.a. kulturer.

De første kampteknikkene i historien ble sannsynligvis utviklet allerede av de første menneneskene. Dette fordi det alltid har vært et behov for å forsvare seg, enten mot ville dyr, eller andre mennesker. Etter hvert ble nok disse teknikkene systematisert, noe vi vet har skjedd både i Kina og andre plasser. Gamle statuer, bilder og tekster viser både kampstillinger, skulpturer og beskrivelser av kampmetoder fra Egypt, India og Babylon datert så langt tilbake som for 5000 år siden.

Kampkunstene slik vi kjenner dem nå, utviklet seg nok hovedsaklig i Kina. Et land influert av de åndelige prinsippene fra Taoismen, Konfusius og Buddhismen. Disse kampteknikkene ble utviklet og kombinert med elementer som tålmodighet, ambisjon, disiplin og selv-kontroll. Mange av de mest kjente kampstilene ble utviklet av munkene i det nå velkjente Shaolin-tempelet i Kina.

Gradvis spredte disse stilene og metodene seg utenfor Kina, bl.a. til Okinawa, Japan, Korea, Indonesia og andre steder. Stilene ble der influert og inkorporert med lokale skikker, metoder og tenkning og uviklet seg dermed videre i forskjellige retninger og nye stiler/metoder.  Detaljene om hva som skjedde før dette og nøyaktig hvordan spredningen av kampkunstene foregikk, er et tema som blir stadig debattert av historikere og kampsport-utøvere verden over, uten at man ser ut til å komme til noe mer enighet.

Begrepet kampkunst kan være en definasjon på et sett med teknikker, fysiske så vel som mentale, utivklet for selvforsvar, både med og uten våpen.

Teknikker og metoder kommer i et enormt mangfold. Noen stiler prioriterer våpenløse teknikker, mens andre legger sterkt vekt på bruken av forskjellige våpen. Noen stiler fokuserer hovedsaklig på nærkamp og bryting, mens andre legger mer vekt på sparkteknikker og håndteknikker. Våpenløse systemer bruker hånd, arm, fot, albue, skinnlegg, kne, for slag/pareringer/blokkeringer. Våpen som benyttes i en del kampstiler inkluderer alt fra stokker (både korte og lange), sverd, kniver, nunchaku, sai, vifter, kastestjerner, spyd osv.

Ikke alle kampstiler kan beskrives som kampkunster eller stridskunster. Begrepet  "kampsport" er kanskje mer anvendelig på stiler som nærmest utelukkende fokuserer på konkurranse-teknikker. Stiler som Kickboxing og Shootfighting er jo utelukkende rettet mot konkurranse og kan vel kanskje lett klassifiseres som "kampsport". Mange stiler kombinerer dog både sportsdelen og "strids-delen" i ett system, som f.eks. Karate og TKD.

Kampsportene/kampkunstene i dag praktiseres av mange grunner. Alt fra et ønske om å lære å forsvare seg, forbedre helsen og komme i bedre form, eller åndelig utvikling. Når du velger din fremtidige kampstil, så er det mange ting man bør ta hensyn til og vurdere, før man gjør sitt endelige valg. Interesser, personlighet, hvilke klubber har du tilgang til i ditt lokalmiljø, ønsker du å trene fullkontakt eller er du interessert i tradisjonell, strikt kampkunst-trening?

Uansett, kampsporttreningen kan være akkurat DET du har lett etter hele livet...
Copyright Trysil Freestyle Martial Arts 2006. Kontakt:Mail Tlf. 990 22 187
HVILKEN STILART?

Ja, hva skal man velge?
LIker du å konkurrere med fullkontakt og masse fighting:

BOKSING
KICKBOKSING
MUAY THAI
BRAZILLIAN JUJUTSU
MIXED MARTIAL ARTS
KYUOKUSHIN KARATE
JUDO
SANSHOU

Vil du prioritere selvforsvar:

KRAV MAGA
JEET KUNE DO
SECA-GROUP
KEYSI FIGHTING

Er du interessert i å trene tradisjonelle asiatiske stilarter:

AIKIDO
KUNG FU
KARATE
TAE KWON DO
HAPKIDO
JUJUTSU

Eller vil du prøve våpenbaserte stiler:

ESCRIMA
DOCE PARES
KALI
KENDO
KOBUDOHVILKEN STILART?

Vil du utforske de "indre" stilartene, med Qigong-trening, og fokus på myke teknikker:

TAI CHI CHUAN
QIGONG
BAGUAZHANG
XING YI
YIQUAN
AIKIDO